برای ساخت هر نوع سایت، دو پیشنیاز اصلی را لازم خواهید داشت که عبارتند از 1- هاست 2- دامنه. بدون این دو، هیچ سایتی وجود نخواهد داشت و به همین خاطر، میخواهیم طی راهنمایی کامل توضیح دهیم که آموزش خرید هاست و دامنه چگونه است. هم هاست انواع مختلفی دارد و هم دامنه؛ برای اتخاذ بهترین تصمیم ممکن هم لازم است با انواع آنها آشنا شوید. پس اول اجازه دهید تعریفی برای این دو ارائه کنیم تا مقدمات لازم برای یادگیری این آموزش فراهم شود.
منظور از هاست چیست؟
هاست در لغت بهمعنای میزبان است و در دنیای ساخت و طراحی سایت، به سرورهایی اشاره میکند که وظیفۀ آنها، نگهداری از محتویات یک سایت یا اپلیکیشن اینترنتی است. شاید برای برخی عجیب باشد؛ ولی باید بدانید سایتها هم به فضایی نیاز دارند تا در آنجا مستقر شوند. درست مثل هرچیز فیزیکی که فضایی برای نگهداری نیازمندند، موجودیتهای دیجیتال (مثل سایت یا اپلیکیشن) هم نیازی مشابه دارند و هاست همان فضایی است که این وظیفۀ خطیر را بر عهده میگیرد. در واقع، فایلها و کدهایی که یک سایت و محتویات آن را تشکیل میدهند، به هاست منتقل میشوند و هربار که کاربری بخواهد وارد سایت شود، هاست اطلاعات را به مرورگر او روی کامپیوتر یا تلفن همراهش میفرستد.
گفتیم هاستها در اصل سرورهای فیزیکیای هستند که تمام یا بخشی از آنها به نگهداری از سایت اختصاص داده میشود. برای آنهایی که شاید ندانند، باید بگوییم سرورها ابَرکامپیوترهایی هستند که از کامپیوترهای خانگی یا کامپیوترهایی که در محل کار از آنها استفاده میکنیم، قدرت خیلی بیشتری دارند. نکتۀ مهم دیگر اینکه سرور برخلاف کامپیوترهای معمولی دائماً روشن است. به همین دلایل، امکان نگهداری از سایت روی کامپیوترهای معمولی که بهصورت روزمره از آنها استفاده میکنیم وجود ندارد و تهیۀ سرور برای این کار یک اجبار به حساب میآید. سرورها ظاهری مشابه کیسهای PC دارند؛ با این تفاوت که در ابعاد بزرگتر هستند و از منابع بسیار قدرتمند تری برخوردارند. قدرت خیلی بالای قطعات اجازه میدهد سرور را به بخشهای مختلف تقسیم کنیم و از هر بخش برای کاربردی خاص بهره ببریم. حتی میتوان هرکدام از بخشها را به یک سایت اختصاص داد.
نکتۀ کلیدی: لزوماً همۀ سرورها هاست نیستند! همانطور که گفتیم، هاست بخشی یا تمام سرور را در اختیار میگیرد و به کار نگهداری از سایت و برقرار کردن آن میپردازد؛ پس میتوان گفت همۀ هاستها روی سرورها قرار گرفتهاند؛ ولی همۀ سرورها قرار نیست در نقش هاست ظاهر شوند!
هاست چیست؟ انواع مدلها و کاربرد آنها
حالا قرار است درباره مفهوم هاست، انواع آن ها و کابردها صحبت کنیم، که با مفهوم هاست آشنایی دارید، خوب است اطلاعات لازم دربارۀ انواع آن را هم به دست آورید.
بررسی انواع مختلف هاست
هاستها یا سرویسهای میزبانی در انواع گوناگونی ارائه میشوند. انواعی که هرکدام برای سایتهایی با کاربرد بهخصوص مناسب هستند. برخی از دستهبندیهایی که میخوانید کلیتر هستند و چند مدل دیگر هاست را درون خود جای میدهند؛ بهدنبال همین موضوع، برای طیف وسیعتری از سایتها مناسب محسوب میشوند. در نقطۀ مقابل، برخی از آنها فقط به کار نوع خاصی از سایتها میآیند و هیچ فایدهای برای انواع دیگر نخواهند داشت.
هاست لینوکس
انواع سرویسهای میزبانی که سیستمعامل متنباز لینوکس روی آنها نصب شده باشد، با عنوان هاست لینوکس شناخته میشوند. این نوع هاست رایجترین سرویس میزبانی است که شامل انواع گوناگونی از سرویسهای میزبانی دیگر میشود. رواج بالای هاست لینوکس بهخاطر بهرهگیری از این OS شناختهشده و منعطف است که دست توسعهدهندگان وب را برای انجام کارهای زیادی باز میگذارد. ضمناً، مقرونبهصرفه بودن آن هم از دیگر مزایایی است که باعث شده لینوکس پیشتاز بلامنازع بازار سرورها باشد.
هاست ویندوز
هاست ویندوز نوعی سرویس میزبانی است که از سیستمعاملی با همین عنوان استفاده میکند. سیستمعاملی که عموم مردم از آن شناخت دارند؛ چون اغلب کامپیوترهای خانگی از سالها قبل با آن کار میکنند. برخلاف لینوکس که متنباز است و میتوانید بهصورت کاملاً رایگان از آن استفاده کنید، برخورداری از ویندوز نیازمند پرداخت هزینه است. در نتیجه، معمولاً اولی ارزانتر از دومی عرضه میشود! متخصصان امر میگویند تنها زمانی که به تکنولوژیهای مایکروسافت وابستگی داشتید سراغ هاست ویندوز بروید؛ در غیر این صورت، هاست لینوکس برای همۀ مصارف انتخاب بهتری خواهد بود.
هاست اشتراکی
همانطور که گفتیم میتوان یک سرور را به بخشهای مختلف تقسیم کرد و هر بخش را در اختیار یک سایت قرار داد. با انجام چنین کاری، یک هاست اشتراکی خواهیم داشت که بهصورت مشترک در اختیار چندین کاربر قرار گرفته است. هاست اشتراکی مقرونبهصرفهترین سرویس میزبانی است که هم میتواند لینوکسی باشد و هم ویندوزی. بهخاطر مشکلات ناشی از منابع مشترک، این نوع هاست فقط مناسب سایتهای تازهتأسیس با ترافیک کم میباشد.
VPS (سرور مجازی)
VPS که مخفف Virtual Private Server است هم نوعی هاست به حساب میآید. نوعی که اتفاقاً در چند سال گذشته، به محبوبیت خیلی زیادی هم دست پیدا کرده است. VPSها شباهت زیادی با هاستهای اشتراکی دارند؛ چون در این نوع سرویس میزبانی هم یک سرور به قسمتهای مختلف تقسیم میشود و هر قسمت در اختیار یک کاربر قرار میگیرد تا برای میزبانی سایت یا اپلیکیشن خود از آن استفاده کند.
منتهی یک تفاوت خیلی مهم وجود دارد که باعث برتری سرور مجازی به هاست اشتراکی میشود؛ آن هم اینکه فضاهای ساختهشده در VPS کاملاً ایزوله هستند و هر فضا هم منابع اختصاصی خود را در اختیار خواهد داشت. به بیان سادهتر، عملکرد کاربران روی باقی مشترکین حاضر روی VPS اثرگذار نخواهد بود. اتفاقی که در هاستهای اشتراکی به وفور دیده میشود! بهخاطر همین خصوصیت، VPS به کار سایتهایی که کمی رشده کردهاند و بازدیدکنندگان بیشتری وارد آنها میشوند هم میآید.
سرور اختصاصی
تکلیف این نوع سرویس میزبانی از عنوان آن مشخص میشود. وقتی تمام فضای یک سرور با همۀ توانایی و منابعی که دارد به یک کاربر اختصاص داده میشود، با سرویسی موسوم به سرور اختصاصی طرف هستیم.
با تهیۀ این نوع هاست، به حجم خیلی زیادی از منابع دسترسی خواهید داشت و میتوانید برای میزبانی پربازدیدترین سایتها و اپلیکیشنها هم از آن استفاده کنید. هیچ شریکی در کار نیست و همۀ منابع تنها به یک کاربر تعلق دارد. توجه داشته باشید که نگهداری از چنین سرویسی مشکلتر از رسیدگی به هاست اشتراکی و سرور مجازی است؛ چون معمولاً سروری کاملاً خام در اختیارتان قرار میگیرد که باید تمام امور مربوط به آمادهسازی و پیکربندی آن را خودتان انجام دهید. نتیجتاً، تنها زمانی سراغ سرور اختصاصی بروید که شرایط زیر برای سایت شما صادق است:
- به همۀ منابع یک سرور احتیاج خواهید داشت؛
- از دانش فنی لازم برای آمادهسازی و پیکربندی آن برخوردارید؛
- از پس هزینۀ آن برمیآیید.
لازم است به این نکته اشاره کنیم که سرور اختصاصی گرانترین نوع سرویسهای میزبانی محسوب میشود و به همین دلیل، خیلی از کسبوکارها ممکن است سراغ آن نروند.
هاست وردپرس
یکی از آن سرویسهای میزبانی که فقط برای یک کاربرد خاص مناسب است، هاست وردپرس نام دارد. چنین سرویسی برای میزبانی بهینه از یک سایت ساختهشده با وردپرس آماده میشود. نکتۀ مهم اینکه اجباری به تهیۀ این نوع هاست برای سایتهای وردپرسی نیست و اگر در ابتدای راه هستید، همان هاست اشتراکی با هزینۀ خیلی کمتر هم کارتان را راه میاندازد؛ ولی وقتی در مسیر رشد قرار گرفتید و تعداد بازدیدکنندگان سایت بیشتر شدند، میتوانید برای ارتقا سرویس هاست وردپرس را مد نظر داشته باشید.
علاوهبر اینها، انواع دیگری هم وجود دارند که از جملۀ شاخصترین آنها میتوان به هاست ابری، هاست ووکامرس، هاست پایتون، هاست دانلود، هاست ایمیل و… اشاره کرد. اگر موافق باشید مبحث هاست را پشت سر بگذاریم و در ادامه به چیستی دامنه بپردازیم.
دامنه چیست و چه کاربردی دارد؟
طبیعتاً در ادامۀ راهنمای خرید هاست و دامین باید تعریفی برای دومی هم ارائه کنیم! دامنه آدرسی است که موقعیت سایت شما در فضای اینترنت را به مرورگر بازدیدکنندگان نشان میدهد. پس هاست فضای نگهدارندۀ سایت است و دامنه آدرسی است که به کامپیوترها کمک میکند سایت یا اپلیکیشن را در فضای اینترنت پیدا کنند.
اگر بخواهیم کمی فنیتر به ماجرا نگاه کنیم، باید بگوییم آدرسهای اینترنتی در واقع بهشکل آدرسهای IP هستند؛ اما از آنجایی که برای انسان بهخاطر سپردن نامها راحتتر است، سازوکاری طراحی شد که این نامهای دامنه مثل قابی روی آدرسها آیپی قرار بگیرند تا کار برای ما آسانتر شود. سیستمی با نام DNS وجود دارد که نامهای دامنه را به آدرس IP ترجمه میکند و به این ترتیب، پیدا کردن سایت در فضای اینترنت برای دستگاههای کامپیوتری ممکن میشود
دامنه هم مثل هاست انواع مختلفی دارد.
بررسی انواع دامنه
در واقع، پسوندهای دامنۀ گوناگون وجود دارند که انواع مختلف دامنهها را میسازند. از بین هزاران پسوند موجود، اینها معروفترینها به حساب میآیند:
Com
شکی نیست که .com معروفترین پسوند دامنه در سراسر دنیا است و بیشتر از هر پسوند دیگری مورد استفاده قرار میگیرد. این پسوند آنقدر معروف است که همۀ انواع سایتها، فارغ از زمینهای که در آن فعالیت دارند، سراغش میروند و سعی میکنند از اعتبار و شهرت بالای آن برای سایت خود بهره ببرند.
Ir
Ir مختص کشور خودمان است و از هر پسوند دیگری کمتر هزینه روی دستتان میگذارد. اگر مخاطبان سایتتان محدود به این پهنۀ جغرافیایی هستند، این پسوند میتواند کلی مزایا برایتان خلق کند. در نقطۀ مقابل، با توجه به تحریمهایی که سالها گریبانگیر ما ایرانیها هستند، سایتهای دارای پسوند Ir، از برخی خدمات بینالمللی محروم خواهند بود؛ برای مثال، استفاده از تبلیغات Google ads برای چنین سایتهایی وجود ندارد.
Net
این پسوند بعد از com معروفترین به حساب میآید. قدمت نزدیک به 50 سال، منجر به این شده که .net هم از شهرت و اعتبار زیادی برخوردار باشد و فارغ از زمینۀ تخصصیای که برای آن ایجاد شده (سایتهای مربوط به تکنولوژی شبکه)، انواعواقسام سایتها سراغ آن بروند.
Org
آخرین پسوند بسیار شناختهشدهای که معرفی آن ضرورت دارد، همین .org است. درست مثل com و net، این پسوند هم قدمت زیادی دارد و با اینکه در اصل مخصوص ارگانها است (مخفف Organization)، به پسوندی عمومی تبدیل شده که اغلب سایتها با هر حوزۀ فعالیت سراغ آن میروند. همانطور که گفتیم، علاوهبر این 4 پسوند دامنه، هزاران پسوند دیگر هم وجود دارند که معمولاً آنها یا مخصوص محدودهای خاص هستند یا مخصوص زمینۀ فعالیتی مشخص. حالا بیایید ببینیم خرید و هاست و دامنه به چه صورت انجام میگیرد.
بررسی کامل نحوه خرید هاست و دامنه
در بخش انتهایی راهنمای خرید هاست و دامنه، باید راهوروش تهیۀ این دو را آموزش دهیم. شرکتهایی وجود دارند که به ارائهدهندۀ هاست یا هاستینگ معروفند و همانطور که از نام آنها مشخص است، میتوانید برای خرید هاست سراغ آنها بروید. اغلب هاستینگهای معتبر، خدمات مربوط به ثبت دامنه را هم ارائه میکنند و این یعنی میتوانید برای خرید دامنۀ مد نظر خود با نام انتخابی و پسوند دلخواه هم روی آنها حساب باز کنید.
اجازه دهید روی معتبر بودن هاستینگ تأکید کنیم؛ چون همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، این دو مقوله زیربنای سایت شما در فضای اینترنت هستند و هرگونه نقص در خدمات دریافتی، به عملکرد نامناسب سایتتان منجر خواهد شد. بعد از اینکه تکلیف نام دامنه و پسوند دلخواه مشخص شد، به سایت هاستینگ معتبری که انتخاب کردهاید بروید و ترجیحاً اول دامنه را ثبت کنید تا مطمئن شوید فرد دیگری آن را زودتر از شما ثبت نخواهد کرد.
بعد از این کار، بسته به نیاز سایت و امکاناتی که به آنها نیاز دارید، از بین انواع متنوع سرویسهای میزبانی، گزینۀ ایدئال را برای مدتزمان مشخص (ماهیانه، 3 ماهه یا سالیانه) انتخاب کنید. شدیداً توصیه میکنیم از کیفیت بالای پشتیبانی هاستینگ مطمئن شوید تا بعداً به مشکل برنخورید. اجازه دهید در انتهای آموزش خرید هاست و دامنه یک ارائهدهندۀ معتبر و شناختهشدۀ داخلی را هم معرفی کنیم.
ایرانسرور؛ انتخابی مطمئن که خیالتان را از هر جهت راحت میکند
یکی از قدیمیترین و خوشنامترین هاستینگهای داخلی ایرانسرور است که درحالحاضر به هزاران مشتری در سراسر کشور خدمات میدهد. تنوع سرویسهای میزبانی این مجموعه در کنار طیف بسیار گوناگون خدمات، این ارائهدهنده را به انتخابی ایدئال تبدیل میکند که پاسخگوی انواع نیازهای شما در رابطه با هاست و دامنه است.
یکی از مهمترین مزایای ایرانسرور، خدمات پشتیبانی بینظیر است که بهکمک متخصصان کاربلد، بهصورت شبانهروزی پاسخ سادهترین و پیچیدهترین ابهامات و مشکلات شما را میدهند. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد و توانسته باشیم اطلاعات ارزندهای در این رابطه تقدیمتان کنیم.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.